Postitatud

Millist epoksiidvaiku ja puitu kasutada oma vaigulaua projektides?

Terassilaua tootmine

Nagu eelmistes epoksiidvaigu tehnikaid käsitlevates blogipostitutes juba mainitud võib vaiguprojekte olla väga erinevaid.

Käesolevas postituses pööran põhitähelepanu aga suurte vaigupindade valamisele puitpindadesse, mille tulemusena valmivad kordumatu iluga epoksiidvaigulauad (rivertable)

Soovitan alati teostatav vaigulaua projekt võimalikult üksikasjalikult enne läbi mõelda, et vältida ebameeldivaid üllatusi. Samuti võiks esmaprojektid olla mitte väga suuremahulised ja alustada väiksematega.

Puidu valik ja eeltöötlemine vaigulaua valamiseks

Puidu valik ja selle eeltöötlemine omavad väga olulist osa omanäolise vaigulaua valmimisel. Oma kogemusest soovitan kasutada kõvasid lehtpuu liike millele on omane kaunis süü ja samuti omab suurt tähtsust ka puitmaterjali eriilmelisus ehk rustikaalsus.

Soovitatavad kodumaised puiduliigid oleks tamm (must tamm, sootamm, kivitamm) saar ja vaher.

Loomulikult võib kasutada ka teisi puiduliike kuid arvestama peab nende erisustega nagu näiteks puidu töödeldavus, tihedus või okaspuu puhul vaik ning puidusisesed vaigukäigud.

Kõige tätsam aga on, et väljavalitud materjal oleks piisavalt kuiv, mis tähendab et puit on nn tislerikuiv ehk niiskusesisaldus puidus on vahemikus 10 – 15%

Kui teie projektis on ettenähtud, et puidupinna piisava laiuse saamiseks tuleb materjal kokku liimida, siis peate kindlasti ka arvestama sellega millisest tüve osast on puit lõigatud ning kuidas see kõmmeldub.

Mis omadustega epoksiidvaiku kasutada?

Epoksiidvaigu valikul tuleb tähelepanu pöörata sellele, et vaik oleks tootjapoolselt ettenähtud paksemate valamiste teostamiseks. Sellise vaigu põhiomaduseks on madal viskoosus ehk voolavus, mis võimaldab valada vaiguvalusid mullivabalt.

See tähendab, et õhumullid mis vaigu ettevalmistamisel tekivad(A ja B komponendi kokkusegamisel) jõuavad enne vaigu tahkumisprotsessi algust sealt väljuda, mis on ülioluline, et lõpptulemus jääks visuaalselt nauditav ja efektne.

Tavaliselt on madala viskoosusega epoksiidvaikude puhul ka keskmiselt pikem kasutusaeg peale A ja B komponendi kokkusegamist (ca 3-4 h) mis hõlbustab töö teostamist.

Kui teie projekt näeb ette vaigu valamist mitmes kihis, kus esimese vaiguvaluga antakse kordumatu põhitoon ja peale nakkekuivaks muutumist tehakse läbipistva vaiguga lõplik valamine, mille tulemusena tekib sügavusefektiga originaalne vaigulaud, saate valida ka kõrgema viskoosusega vaike, vastavalt tootjapoolsetele soovitustele.

Kindlasti järgige väga hoolikalt vaigu kokkusegamisel A ja B kompnent oleks õiges vahekorras ja kogustes!

Olgu siinkohal mainitud, et kui B komponent (kinnitit) ei ole õigesti arvestatud, siis ei toimu ka lõplikku kuivamist ja vaik jääb nn nätskeks ning teda pole võimalik ei lihvida ega poleerida.

Kindlasti oodake ära vaigu täielik kuivamine enne vaigulaua edasitöötlemise alustamist!

Täielik kuivamine oleneb valatava vaigu kogusest, õhutemperatuurist ja niiskusesisaldusest ruumis. Tavaliselt on see 7 – 10 päeva.

Kui projekt on läbimõeldud ja valmib on lõpptulemus nauditav 🙂

Vajad epovaigu valamisel nõu või soovid pakkumist mõnele ideele?

Pakkumise korral võiksite lisada mõõdud ning soovitud materjalid